Kerststol


De kerststol, feest-stol en feestbrood zijn allemaal benamingen voor hetzelfde brood met rozijnen, noten en amandelspijs. In de decembermaand en dan voornamelijk met de kerst staat dit brood vaak op tafel. Het vers gebakken brood vult de keuken met een heerlijke geur van vers afgebakken brood. Daarnaast is het brood qua smaak niet te zoet, proef je de rozijnen en noten en komt de spijs qua smaak goed uit.


Dit brood mag absoluut niet ontbreken aan het kerstontbijt.
Veel bak plezier!

Recept kerststol

Ingrediënten

  • 275 g bloem
  • 60 g roomboter
  • 130 ml melk
  • 40 g suiker
  • 1 zakje gist (7 g)
  • 1 ei ((½ ei door het beslag, ½ ei bestrijken)
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl citroen rasp
  • 150 g rozijnen
  • 70 g noten (hazelnoot &amandelen)
  • 150 g amandelspijs 
  • Snufje zout
  • Garnering: boter, poedersuiker en amandelschaafsel

Zo maak je het

  1. Laat de rozijnen 10 minuten weken in een bakje water.
  2. Hak de noten grof en zet opzij.
  3. Meng de gist door de lauw warme melk. Roer de bloem, suiker, kaneel, snufje zout, 1/2 tl citroen rasp en de helft van een los geklopt ei met deeghaken door elkaar. Mix vervolgens kleine stukjes boter er doorheen.
  4. Laat de rozijnen goed uitlekken en verdeel er 1 el bloem overheen.
  5. Kneed de rozijnen en de gehakte noten door het deeg. Zorg er voor dat de rozijnen en noten goed verdeeld zijn door het deeg. Laat het deeg 30 minuten rijzen onder een theedoek op een warme plek.
  6. Meng de amandelspijs met 1/4 van het losgeklopte ei en 1/2 tl van de citroen rasp. Verdeel het spijs over plastic folie en vorm naar een langwerpige rol en leg in de koelkast.
  7. Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een ovale form. Rol het deeg niet te dun uit.
  8. Haal de spijs uit de folie en leg in het midden van de ovale deeg plak. Klap het deeg over de spijs en druk het deeg goed aan (ook de randen). Zo Kun je de stol vormen in een mooi brood. Leg de stol op een met bakpapier beklede bakplaat en laat het 30 minuten rijzen onder een theedoek.
  9. Bestrijk de stol met het resterende ei en bak voor 30 á 35 minuten in de oven van 170 graden, boven onder warmte. Houd tegen het einde van de baktijd de stol in de gaten, je wilt niet dat het brood verbrand.
  10. Laat de stol een beetje afkoelen. Bestrijk de nog warme stol met boter en verdeel er de amandelschaafsel overheen. Bestrooi de stol met poedersuiker als hij volledig is afgekoeld.

Bewaartip: Bewaar de stol afgesloten voor maximaal 5 dagen.

Bereidingstijd: 30 minuten, Wachttijd: 60 minuten, Baktijd:30 minuten
Oven: 170 graden
boven onder warmte


Gerelateerde recepten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s