Is een tosti ongezonder dan een boterham met kaas?

Iedereen kent de klassieke tosti wel, twee boterhammen met kaas en ham. In iedere lunchroom kun je het wel op de kaart vinden. Het is lekker, vullend, maar is het wel zo gezond?

Goed nieuws voor de Tosti

Wanneer kaas op een tosti smelt verandert de samenstelling van de vetten niet. Een tosti bevat dus even veel calorieën als een dubbele boterham met kaas en ham.

Zijn er dan boosdoeners in de tosti?

Een tosti wordt vaak gemaakt met wit brood, dubbel belegd met kaas en ham. Daarnaast wordt er vrijwel altijd een dipsaus bij gegeten, dat maakt de tosti tot een dubbeldipper waardoor je dus extra veel saus eet.
De saus en het witte brood maken de tosti dan ook ongezond. Het witte brood bevat amper vezels waardoor het een minder vullend effect geeft dan wanneer je volkoren (vezelrijk) brood gebruikt. In de saus zitten voornamelijk suikers en vetten (ligt aan welke saus) die geen positieve bijdrage leveren aan de tosti, enkel de smaak.

2 tosti’s VS 4 boterhammen

Waarom eet je wel 2 tosti’s (dus 4 boterhammen onder de gril) als lunch maar niet 4 losse boterhammen met kaas?

Het zit zo. Voor je lichaam is het makkelijker om gesmolten kaas en geroosterd brood te verteren. Die voedingsstoffen worden sneller door het lichaam opgenomen, waardoor je ook weer sneller honger krijgt.

Ga je voor een tosti? Neem dan volkoren (vezelrijk) brood en niet te veel saus. En nog belangrijker, geniet er van met maten.


Gerelateerde recepten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s