Griekse lokale producten en gerechten


Ga je binnenkort naar Griekenland op vakantie? Super leuk, ik hoop dat het er lekker weer is. Wil je iets meer te weten komen over de Griekse eet cultuur lees dan verder.

In deze blog laat ik je namelijk kennis maken met typische Griekse producten en gerechten. Zo komen er aardig wat producten uit Griekenland die wij in Nederland ook veel eten.

Binnenkort zal ik nog een blog publiceren over Hotspots in Athene en de absolute must do’s!

Lokale Producten

Griekse yoghurt

Yoghurt is een traditioneel Grieks product. Wanneer je in Griekenland ben is de yoghurt niet te vergelijken met de Nederlandse yoghurt. De Griekse yoghurt heeft namelijk een veel dikkere structuur en is minder zuur. Veelal wordt er gedacht dat de Grieken yoghurt met walnoten en honing eten als ontbijtje. Maar dit is echter niet waar. Ze eten het voornamelijk als tussendoortje of na de maaltijd. Maar ben je in Griekenland en wordt er Griekse yoghurt geserveerd bij het ontbijt neem dan een heerlijk bakje romige-frisse yoghurt om de dag mee te starten.

Olijven/ Olijfolie

De olijfboom is een subtropische boom die veelal groeit aan het middellands zeegebied en vruchten geeft. Rond de 13e eeuw werden de eerste olijfbomen geplant op Kreta die nu nog steeds olijven geven. Griekenland is dan ook de op drie na grootste producent van olijven ter wereld. Vanuit de grote productie olijven is er dan ook olijfolie gemaakt, ook wel het vloeibare goud.

Olijven en olijfolie zijn veel gebruikte producten in de Griekse keuken. Zoals salades, groente- en vlees bereiding maar ook gebak en zoetigheid.

Een leuk weetje is dat Athene stad haar naam te danken heeft aan de olijfboom. De twee godinnen Athene en Poseidon streden om de stad Attica (nu Athene). Diegene de stad het meest waardevolle geschenk zou geven zou in het bezit komen van het gebied. Poseidon (de god van de zee) schonk Attica water, alleen was het zeewater en dus nutteloos voor de stad. Athene liet een olijfboom groeien en werd zo verkozen als winnaar. De stad komt zo aan zijn naam, volgens de mythe.

Feta

Feta kaas is een Griekse witte kaas gemaakt van schapenmelk en soms aangevuld met geitenmelk. De feta wordt geconserveerd in een zoutoplossing gedurende 2 maanden. Wanneer feta uit het vocht wordt gehaald droogt het snel uit, daarom wordt de feta ook altijd in vocht verpakt als je het in supermarkten tegen komt.

Feta mag alleen de naam feta hebben wanneer het geproduceerd wordt in Griekenland en gemaakt wordt van schapenmelk of een mengsel van schapenmelk en geitenmelk is.

Halloumi

Halloumi kaas is afkomstig van het eiland Cyprus. Omdat Cyprus een Grieks en een Turks deel heeft wordt de kaas ook veel in Griekenland gegeten. De halloumi kaas is een ongerijpte kaas en wordt gemaakt van koeien- geiten- en schapenmelk in een wisselende verhouding. De rubberachtige structuur ontstaat door dat de wei opnieuw wordt verhit.

De kaas wordt gegrild waardoor de binnenkant smelt en de buitenkant krokant wordt. De gegrilde kaas wordt gegeten in salades of los met een saus/ dressing erbovenop. Vandaar dat de halloumi wereldwijd bekend is onder de naam grillkaas.

Ouzo

Het bekendste alcoholische drank je van Griekenland is natuurlijk Ouzo. Het heeft een alcoholpercentage tussen de 37,5 en de 44 procent. Je moet er dus wel tegen kunnen want jeetje wat is dit heftig (gelukkig zijn het kleine glaasjes). De Ouzo heeft een lichte anijs smaak doordat er anijs wordt toegevoegd bij het distilleer proces. Het drankje wordt vaak geserveerd is restaurants als afsluiter, je krijgt dan van het huis een zelf gedestilleerde Ouzo.

Lokale Gerechten

Griekse yoghurt met honing en walnoten

Eerder noemde ik al de Griekse yoghurt die geserveerd wordt met honing en walnoten. Een heerlijk fris, romig en zoet tussendoortje ofwel ontbijt. Door de walnoten de er toe worden gevoegd is het een voedzaam gerecht.

Tzatziki

Tzatziki is het bekendste voorgerecht die je tegen komt op de Griekse kaart. Het is gemaakt van Griekse yoghurt, komkommer, knoflook, azijn, olijfolie en kruiden. Het wordt geserveerd met plat pitabrood wat je in de tzatziki kunt dippen. Het is een heerlijke frisse en smaakvolle dip door de komkommer en de kruiden die er in zitten.

Griekse salade

De Griekse salade wordt als voor-, bij- of hoofdgerecht gegeten. Je zal het dan ook veel op de restaurant tafeltjes zien als je voorbij loopt. Daarnaast is het een goede lunch optie voor als je opzoek bent naar een lichte maaltijd. De Griekse salade bevat tomaten, komkommer, rode ui, olijven, feta, oregano en als dressing olijfolie en rode azijn. De ingrediënten worden grof gesneden waardoor het een robuuste salade wordt.

Pita gyros

Een pita broodje gyros is een plat (groot) pita brood gevuld met gyros, tomaat, rode ui, frietjes en tzatziki. Het pita broodje word gevuld met al deze ingrediënten en vervolgens dicht gerold. Het wordt verkocht in een soort papieren folie zodat je het gemakkelijk kunt vast houden. Het gyros vlees is vaak afkomstig van varkens vlees. Het vlees wordt in reepjes gesneden en gekruid. Vervolgens wordt het gebraden aan een roterende pilaar. De gegaarde stukjes worden er vanaf gesneden en warm gehouden op een plaat/ barbecue. Het lijkt nu een beetje op shoarma.

Eerst vond ik het een beetje raar dat er frietjes in het pita broodje zaten in plaats van ernaast. Maar het is even wennen en daarna ga je het waarderen. Het is een volledige maaltijd en goed vullend mede door de frietjes.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s