Muhammara is een gerecht dat oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. De belangrijkste ingrediënten van muhammara zijn gegrilde paprika’s en walnoot. Daarnaast bevat het meestal granaatappel, knoflook en kruiden zoals chili en komijn. Om de dip meer vulling te geven wordt er ook wel broodkruim of couscous gebruikt.
Wil de de muhammara glutenvrij maken laat dat de couscous (of broodkruim) weg.
De muhammara kun je eten op brood/ crackers of gebruiken als een dip voor op de borrelplank.
Recept Muhammara
Ingrediënten

- 1 pot gegrilde paprika’s + knoflook
- 2 el walnoten
- 2 el couscous
- 1 el granaatappelpitjes
- 1 el citroensap
- 1 tl chili vlokken
- ½ tl gemalen komijn
Extra benodigdheden: Keukenmachine
Zo maak je het
- Laat de gegrilde paprika’s en het stukje knoflook uit de pot uitlekken.
- Neem de walnoten en maal fijn in de keukenmachine. Zet opzij.
- Verdeel de couscous in een bakje en schenk er kokend water overheen (2 el couscous = 5 el kokend water). Dek het bakje af en gaar zo de couscous in 5 minuten gaar.
- Doe de paprika’s, knoflook, citroensap en de granaatappelpitjes in de keukenmachine en maal dat een gladde massa. Breng op smaak met de chili vlokken en de gemalen komijn en mix nog even goed door.
- Schep de gegaarde couscous en de gemalen walnoot er doorheen.
Serveertip: Serveer bijvoorbeeld met stukjes naanbrood.
Bewaartip: Bewaar afgedekt in de koelkast voor maximaal 5 dagen.
Bereidingstijd: 8 minuten
