Pita gyros

Een broodje kip gyros met zelfgemaakt pita broodje. In Griekenland kun je dit werkelijk op iedere hoek van de straat vinden. Net als een snackbar in Nederland vind je de pita gyros regelmatig. Als lunch wordt het dan ook veel gegeten. Mocht je in Athene of Griekenland zijn ga dit zeker proberen. Maar zelf maken kun je natuurlijk ook. Het maken van het pita broodje kan wat lastig zijn. Wil je het uitproberen om ze zelf te maken, maak het deeg dan alvast in de ochtend zodat het de tijd heeft om te reizen. In de middag de pita’s bakken gaat namelijk ook wat tijd in zitten.

Recept pita gyros

Ingrediënten pita broodje (4 a 5 broodjes)

  • 250 g bloem
  • 200 ml lauw water
  • 10 g gist
  • 1 tl honing
  • 1 snufje zout
  • 2 el olijfolie

Zo maak je het

  1. Meng in een grote kom de bloem en zout door elkaar.
  2. Neem een maatbeker en voeg daar het water en de gist aan toe. Laat 1 minuutje gisten.
  3. Schenk ¾ van het gist water door de bloem en voeg de honing en olijfolie toe. Kneed het geheel goed met de hand. Voeg het overige gist water toe en kneed het geheel voor ongeveer 10 minuten. Het deeg hoort vrij slap te zijn.
  4. Dek de deeg bal af met een theedoek over de kom en laat voor minstens 30 minuten rijzen.
  5. Verdeel het deeg in 4 a 5 gelijken stukken.
  6. Verdeel wat olijfolie over het aanrechtblad en vet je handen er mee in. Neem 1 deeg bal en rol uit met een deegroller. Maak de pita zo groot als de vorm van de pan waar je hem in gaat bakken. Doordat het deeg zo soepel is kan dit lastig gaan. (tip: ook kun je de pan wat invetten met zonnebloemolie en de deegbal daarop uitspreiden in de gewenste vorm en grootte.  
  7. Bak de pita in zonnebloemolie aan beide kanten gaar.

Bereidingstijd: 40 minuten, Wachttijd: minimaal 30 minuten

Broodje kip gyros

Ingrediënten voor 4 personen

  • 600 g kip reepjes
  • 2 el gyros kruiden
  • 3 tomaten, in blokjes
  • 1 rode ui, in halve ringen
  • ½ komkommer, in blokjes
  • 4 vers gebakken pita’s
  • Olijfolie
  • Tzatziki
  • Eventueel feta

Zo maak je het

  1. Kruid de kip reepjes met wat gyros kruiden en olijfolie. Bak de kip vervolgens gaar.
  2. Beleg een pitabrood met tomaat en komkommer blokjes. Leg de kip gyros er overheen en verdeel de rode ui en tzatziki er overheen en vouw de pita dicht.

Bereidingstijd: 10 minuten.   


Gerelateerde recepten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s