Kerstspecial

Eerste kerstdag 

Voorgerecht: Perentaartje

Ingrediënten

Perentaartje 

Voor 4 personen

  • 2 peren, in plakjes
  • 9 bladerdeeg plakjes
  • 1 ½  brie, in plakjes
  • 1 klein handje pacannoten, fijn gehakt
  • 4 el honing

Zo maak je het

  1. Neem 1 bladerdeegplakje en verdeel er om en om een plakje peer en een plakje brie op. Verdeel de fijngehakte pacannootjes er overheen met 1 el honing. Rol de buitenkant van het bladerdeeg naar binnen tegen de peren aan. Herhaal deze stap tot dat je 4 taartjes hebt.
  2. Neem  2 bladerdeeg blaadjes en snijd in dunne reepjes. Leg de peer-brie taartjes verticaal neer en leg de bladerdeeg reepjes over horizontaal op. Druk het bladerdeeg vast aan de onderkant tegen het andere bladerdeeg.
  3. Neem de overige bladerdeegblaadjes en druk plat met een deegroller (hierdoor veranderd de bladerdeeg structuur en krijg je niet het effect dat het bladerdeeg omhoog komt ). Snijd uit de platte bladerdeeg blaadjes 12 sterretjes. Leg de sterretjes over de peren taartjes heen en druk lichtjes vast op de horizontale reepjes. Bak de taartjes voor 15-18 minuten in de oven voor 220 graden.

Bereidingstijd: 20 minuten, Baktijd: 15 minuten
Oven: 220 graden

Hoofdgerecht: Beenham met honing mosterdsaus, hasselback aardappeltjes en boontjes met spek

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 beenham (á 500 g )
  • 8 aardappel krieltjes
  • 350 g boontjes
  • 8 plakje katenspek (lange repen)
  • 4 teentje knoflook, fijn gesneden  
  • 4 el honing
  • 2 ½ el groffe mosterd
  • 3 tl tijm
  • Olijfolie
  • Grof zout

Zo maak je het

  1. Was het zand van de aardappels. Leg de aardappeltjes tussen twee pollepels en snijd ze in.
  2. Meng 4 el olijfolie met 2 teentjes knoflook, 1 tl tijm en grof zee zout.
  3. Plaats de aardappels op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met het olijfolie mengsel. Verdeel er nog wat grofzout overheen.
  4. Meng 4 el honing met 2 ½ el mosterd en 1 tl tijm.Verdeel 2/3 van dit mengsel over de beenham heen.
  5. Bak de aardappels en de beenham voor 50 minuten in een oven van 190 graden.
  6. Dop ondertussen de boontjes en houd ze lang. Kook de boontjes voor 12 minuten. Giet af en laat even afkoelen. Neem 1 klein handje boontjes en rol in de katenspek. Herhaal totdat alle boontjes omrolt zijn met spek. Bak de boontjes met spek voor 10 minuten in de oven van 190 graden.
Beenham met honing mosterdsaus 

Bereidingstijd: 25 minuten, Baktijd: 50 minuten
Oven: 190 graden

Bijgerecht: Stoofperen

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 kg Gieser Wildeman stoofperen
  • 200 ml rode bessenwijn
  • 75 g kristalsuiker
  • 2 kopjes water
  • 1 tl kaneel 

Zo maak je het

  1. Schil de peren met een dunschiller, halveer en verwijder het klokkenhuis.
  2. Doe de stoofperen in een ruime pan voeg de wijn, suiker en kaneel toe. Vul aan met water totdat ze net onderwater zijn. Kook voor 1 uur.

Bereidingstijd: 1 uur en 15 minuten

Bijgerecht: Salade

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 zak gemengde sla
  • ½ rode ui, fijn gesnipperd
  • 2 tomaten, in blokjes
  • 75 g feta, in blokjes
  • Groene olijven, in plakjes
  • 1 klein handje pijnboompitjes
  • 1 el olijfolie
  • 2 tl balsamico azijn
  • Peper en zout

Zo maak je het

  1. Rooster de pijnboompitjes en een droge pan totdat de goud-bruin zijn.
  2. Meng de olijfolie, balsamicoazijn en peper en zout tot een dressing.
  3. Meng alle ingrediënten door elkaar tot een salade. Besprenkel met de dressing.

Bereidingstijd: 8 minuten

Toetje: Tiramisu

Ingrediënten

Tiramisu 

Voor 5 personen

  • 250 g mascarpone
  • 4 el suiker
  • 3 eieren
  • 1 pak langevingers
  • 1 kopje koffie
  • 1 ½  el amaretto
  • 3 el cacaopoeder

Zo maak je het

  1. Scheid de eieren en klop het eiwit met de helft van de suiker stijf. Mix in een andere kom de eidooiers met de resterende suiker totdat alle suiker is opgelost. Schep vervolgens de mascarpone er doorheen/ of mix op de laagste stand. Schep vervolgens het opgeklopte eiwit er doorheen.
  2. Zet ondertussen 1 sterk kopje koffie. Verdeel dit in een laag kommetje met 1 ½ el amaretto. Dip de langevingers hier in en leg ze in een schaal/glas.
  3. Schep de helft van het eieren-mascarpone mengsel over de langevingers. Verdeel er cacaopoeder overheen en vervolgens weer langevingers gedipt in de koffie-amaretto. Schep het overgebleven eieren-mascarpone mengsel er overheen en strooi er cacaopoeder overheen. Dit kan ook in een leuk kerst vormpje zijn. Laat 8 uur in de koelkast opstijven.

Bereidingstijd: 15 minuten, Wachttijd: 8 uur


Tweede kerstdag 

Voorgerecht: Meloen met ham 

Ingrediënten

Meloen met ham 

Voor 4 personen

  • ½ galia meloen
  • Parma ham (6 plakjes)
  • Balsamico dressing

Zo maak je het

  1. Ontpit de meloen en snijd in gewenste partjes of blokjes. Garneer de borden met de meloen en 1 ½ plakje parmaham per bord. Verdeel er wat balsamico dressing overheen.

Bereidingstijd:10 minuten

Hoofdgerecht: Risotto met garnalen

Ingrediënten

Risotto met garnaal 

Voor 4 personen

  • 250 g risotto rijst
  • 250 g garnalen
  • 100 ml droge witte wijn
  • 600 ml water  
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • ½ courgette
  • 1 blikje doperwtjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 groentebouillonblokje
  • Chili vlokken
  • 2 el olijfolie
  • Peper en zout

Zo maak je het

  1. Verwarm de olijfolie in de pan en roer de gesnipperde ui, 2 fijn gesneden teentje knoflook en de risotto rijst erdoorheen, zodat alle rijst een beetje olijfolie hebben. Schenk de wijn erbij en kook/roer totdat de wijn is opgenomen.
  2. Maak in een apart pan de groente bouillon.
  3. Schep zodra de wijn is opgenomen 1 soeplepelbouillon bij de rijst en roer tot het is opgenomen. Laat de doperwtjes uitlekken en voeg al roerend toe. Voeg al roerend steeds 1 soeplepel bouillon toe en laat de rijst het opnemen.
  4. Bak ondertussen de garnalen met 2 fijngesneden teentjes knoflook en wat chili vlokken licht roze.
  5. Snij met een dunschiller repen van de courgette en grill in een grillpan of een paninni-tosti -ijzer.
  6. Rasp 100 gram van de Parmezaanse kaas door de risotto en roer goed door.
  7. Bewaar 12 garnalen voor de garnering van de borden. Schep de overige garnalen (en het vocht) door de risotto en breng op smaak met peper en zout.
  8. Garneer de borden door de courgette plakjes in een rondje neer te leggen (gebruik een ijzeren ring), schep de risotto er in en garneer met 3 garnalen per bord. Rasp er eventueel nog wat Parmezaanse kaas overheen.

Bereidingstijd: 50 minuten

Toetje: Vruchten ijstaart

Ingrediënten

Vruchten ijstaart 

Voor 1 taart

  • 500 ml slagroom
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 1 vanille stokje
  • 200 g pure chocolade
  • Vers fruit
  • Exotisch fruit saus

Zo maak je het

  1. Mix de slagroom, gecondenseerde melk en het vanille merg met een mixer door elkaar tot het lobbig wordt.
  2. Smelt de chocolade au bain marie. Strijk de chocolade uit over vershoudfolie, in de lengte en breedte van een cakeblik,maak zo drie chocolade plakken en laat hard worden in de koelkast.
  3. Bekleed een cakeblik met vershoudfolie. Bekleed het ruim zodat het over de randen heen valt.
  4. Verdeel de bodem van het blik met een laagje van het room mengsel. Leg hier vervolgens een plak van de pure chocolade op. Herhaal deze stap en eindig met een laagje van het room mengsel. Laat vervolgens 1 nacht opstijven in de vriezer.

Bereidingstijd: 15 minuten, Wachttijd: 1 nacht

2 reacties

  1. Hoi Stefanie, het is nog geen kerst maar wij hebben voor mogen proeven. En wat heb ik genoten, zoooo heerlijk. Vooral de beenham met de dressing.OM je vingers bij af te likken.
    Blijf vooral lekkere recepten posten, ik ben een fan!

    Geliked door 1 persoon

  2. Thanks for a marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you could
    be a great author. I will always bookmark your blog and will eventually come back in the future.
    I want to encourage you continue your great job, have a
    nice weekend!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s