Wie zoet is krijgt lekkers

Sinterklaas special

Sinterklaas is in het land en dat betekend dat de snoepgoed lekkernijen overal verkrijgbaar zijn. Volgende week is het al 5 december en daarom is het de hoogste tijd om recepten te delen van pepernoten, speculaasjes en gevulde speculaas. 

Deze kun je bakken met het hele gezin en dan natuurlijk van het deeg snoepen! 

Sinterklaas special 

Recept pepernoten

Ingrediënten

Voor 

Pepernoten
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g bruine basterdsuiker
  • 100 g boter
  • 6 el melk
  • 2 el speculaaskruiden
  • ½ tl bakpoeder
  • 1 mespuntje zout

Zo maak je het

  1. Meng de bloem, suiker, bakpoeder,speculaaskruiden en zout in een kom door elkaar. Voeg de boter en melk toe en kneed met de hand door elkaar. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het voor 30 minuten rusten in de koelkast.
  2. Maak balletjes ter grootte van knikkers en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  3. Bak de pepernoten voor 20 minuten in de oven van 180 graden.

Bereidingstijd: 20 minuten, Wachttijd: 30 minuten, Baktijd: 20 minuten
Oven: 180 graden

Recept speculaasjes

Ingrediënten

Speculaasjes 
  • 250 g bloem
  • 125 g bruine basterdsuiker
  • 100 g roomboter
  • 6 el melk
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 el speculaaskruiden
  • 1 mespuntje zoet
  • Amandelschaafsel

Zo maak je het

  1. Meng de bloem, suiker, bakpoeder,speculaaskruiden en zout in een kom door elkaar. Voeg de boter en melk toe en kneed met de hand door elkaar. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het voor 30 minuten rusten in de koelkast.
  2. Rol het deeg vervolgens uit op een met bloem bestoven werkplek. Verdeel wat amandelschaafsel over de werkplek en leg de deegplak hier overheen. Rol met een vormpjes deegroller de vormen in de speculaasjes. Snijd de speculaasjes vervolgens uit.
  3. Plaats de speculaasjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze voor 12 minuten in de oven van 190 graden.

Bereidingstijd: 20 minuten, Wachttijd: 30 minuten, Baktijd: 12 minuten
Oven: 190 graden

Recept amandelspijs

Ingrediënten

Amandelspijs 
  • 300 g amandelmeel
  • 300 g witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 tl citroen rasp

Zo maak je het

  1. Meng in een grote kom het amandelmeel met de suiker en de citroenrasp.
  2. Kneed het deeg met de hand en voeg eventueel een paar druppels water toe. Het deeg/spijs moet aan elkaar blijven plakken.
  3. Meng het ei en citroenrasp door het amandelspijs.
  4. Verdeel het amandelspijs over vershoudfolie en maak een plak te grote van de bakplaat van, laat rusten in de koelkast.

Direct voor gebruik.

Bereidingstijd: 15 minuten

Recept gevulde speculaas

Ingrediënten

Gevulde speculaas 
  • 500 g zelfrijzend bakmeel
  • 270 g donkerbruine basterdsuiker
  • 350 g boter, in blokjes
  • 3 el speculaaskruiden
  • 6 el melk
  • 1 mespuntje zout
  • 1 klein handje amandelen
  • 1 eidooier
  • 600 g amandelspijs

Zo maak je gevulde speculaas

  1. Meng in een kom de bloem, suiker,speculaaskruiden en een snufje zout. Kneed de boter er met de hand door heen.
  2. Voeg de melk toe en kneed vervolgens tot een deegbal. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 30 minuten rusten.
  3. Haal het deeg en amandelspijs voor verwerking ruim 1 uur van tevoren uit de koelkast. Verdeel het deeg in twee gelijke stukken en rol uit met een deegroller. Bekleed de bakplaat met bakpapier en verdeel 1 deegplak hier in. Verdeel het spijs over de deegplak, laat bij de randen 1 cm vrij.
  4. Leg de andere deeg-lap er overheen en druk de randen aan. Verdeel de amandelen er overheen. Klop het eidooier los en strijk het over de gevulde speculaas. Bak de speculaas in 40-45 minuten in de oven van 170 graden.

Bereidingstijd: 30minuten, Wachttijd: 30 minuten, Baktijd: 40-45 minuten
Oven: 170 graden


Gerelateerde recepten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s