Welke pompoenen zijn eetbaar?

Welke pompoenen zijn eetbaar?

In de herfst kom je er niet omheen, de pompoen. Pompoenen worden gebruikt in soepen, salades, drankjes en zelfs cakes. Maar zijn alle pompoenen dan eetbaar? Nee, zeker niet.

pompoen goed

Er zijn veel soorten pompoenen, waardoor het bijna onmogelijk wordt om alle pompoenen op een rijtje te zetten. Het is lastig om te kunnen zien welke soorten eetbaar zijn. Alle eetbare pompoenen bevatten pitjes. Wanneer je een pompoen doorsnijd kun je het dan ook snel zien. De niet eetbare pompoenen hebben een bittere smaak. In de supermarkten worden natuurlijk alleen maar eetbare pompoenen verkocht. De meeste verkochte varianten zijn de fles pompoen, hokkaido pompoen, kabocha pompoen en de gewone pompen.

Fles pompoenfles pompoen

De fles pompoen, ook wel bekend als de butternut squash is een fles/peervormige pompoen met een gemiddeld gewicht van 1 á 2 kilo. De schil van deze pompoen is eetbaar, maar kun je gemakkelijk verwijderen met een dunschiller.

Hokkaido pompoenHokkaido pompoen

De hokkaido pompoen is een kleinere pompoen afkomstig uit Japan. Hij heeft een mooie donkere oranje kleur, zowel de schil als het vruchtvlees. De schil kan heel goed gegeten worden en worden verwerkt in soepen, puree’s en smoor gerechten.

Gewone pompoengewone pompoen

De winter pompoen is een pompoen die qua gewicht flink zwaar kan worden. Het Nederlandse klimaat is daarvoor niet ideaal, maar in andere landen kan deze pompoen wel 45 kilo worden. De smaak van deze pompoen valt echter tegen. Wil je deze pompoen gebruiken, gebruik hem dan in een soep en breng hem flik op smaak met knoflook en specerijen.

kabocha pompoenKabocha pompoen

De kabocha pompoen is een kleine ovaalvormige groene pompoen met gele verticale strepen. Deze pompoen heeft een volle en zoete smaak en heeft een diameter van 30 cm. Deze pompoen wordt veelal gebruikt in taarten, cakes en andere desserts door de zoete smaak.

Spaghettipompoen

spaghetti-pompoen
Foto van 100% Natural

De spaghetti pompoen is eveneens een Japanse pompoen die in spaghetti-achtige draadjes uiteenvalt als je hem kookt. Deze pompoen weegt gemiddeld 1 á 1 ½ kilo en wordt 20 tot 30 cm groot. In calorie arme gerechten wordt deze pompoen veelal gebruikt als vervanger van normale spaghetti.


Recepten met pompoen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s